hoofdpijn
Hoofdpijn, oorpijn en pijn in het oog kunnen veroorzaakt worden door Triggerpoints in uw Borstbeen-Sleutelbeen-Slaapbeenspier (SCM). Ook evenwichtsstoornissen, duizeligheid, misselijkheid en oorsuizing kunnen worden veroorzaakt of in stand gehouden door Triggerpoints in deze spier.

Naast pijn kunnen Triggerpoints ook verstorend werken op oor en oog functies, zoals slecht(er) zien of slecht(er) horen.

Onderzoek

Op het plaatje hiernaast zie je kruisjes staan en gebieden van rode puntjes.

De kruisjes geven de triggerpoints aan, de rode puntjes waar de pijn kan zitten (uitstraling)

Een basisregel van massagetherapie is ‘masseer nooit daar waar het klopt’.

De snuitgreep is een greep waarbij je de spier tussen duim en wijsvinger vastpakt. Wanneer je een losse vuist maakt, de vinger niet helemaal gebogen en je legt je duim op je gebogen wijsvinger dan heb je de snuitgreep.

Ga voor het zoeken naar deze spier voor de spiegel staan. Draai je hoofd naar opzij en je ziet de scm spier opbollen. Pak deze spier tussen duim en wijsvinger en draai je hoofd weer naar voren. Nu kan je de spier masseren volgens de richtlijnen.

hoofdpijn

De massagerichtlijnen

Je zoekt naar een snaartje/elastiekje in de spier, die wegschiet als je er dwars overheen gaat. Dat snaartje is een triggerpoint.

Je geeft goede druk wanneer je gewoon kan blijven ademen en de druk prettig is.

De spier houd je vast in de snuitgreep tussen duim en wijsvinger en je maakt van boven naar beneden een langzame strijking. Je mag de spier rustig een beetjes optillen.

Geef meer druk tijdens uitademing en minder bij inademing

Geef niet meer dan 6 strijkingen per punt en niet vaker dan 3 keer per dag