Wat is een Triggerpoint?

Veel mensen denken dat triggerpoints hetzelfde zijn als accupressuurpunten. Dat zijn echter blokkades van energie op meridianen, de energiebanen in het lichaam. het is moeilijk te bewijzen dat meridianen bestaan. Tripperpoints zijn daarentegen aanwijsbare fysieke verschijnselen.

Mensen hebben het vaak over ‘drukpunten’. Maar dat zijn plaatsen waarop je druk uitoefent om het bloed uit een wond te stoppen. Op een triggerpoint druk je om juist de doorbloeding te vergroten. Triggerpoints worden ook vaak ‘pijnpunten’ genoemd. Ook deze term is niet helemaal juist. Op een triggerpoint moet stevige druk uitgeoefend worden om pijn te bewerkstelligen. Dan kan je naast, op de plek zelf, ook de afgeleide pijn voelen.

Bekijk het filmpje van YouTube voor een animatie met een duidelijke uitleg. Er zit helaas één foutje in: de behandeling moet in de lengterichting van een spier plaatsvinden.

Hoe werkt Triggerpoint therapie?

Het systeem van zelfmassage dat wordt gepresenteerd, biedt vaak in enkele minuten verlichting. De meeste problemen kunnen in drie tot tien dagen worden geëlimineerd. Zelfs langdurige chronische klachten kunnen in minder dan anderhalve maand aanzienlijke verbeteringen geven.

Triggerpoints

Toch enige begeleiding …

Gelukkig komen de symptomen die door de triggerpoints worden veroorzaakt voor in voorspelbare patronen. Als je weet waar je zoeken moet, zijn triggerpoints gemakkelijk te vinden en uit te schakelen. Het vergt wat handigheid om zelf de triggerpoints te vinden. Hierbij kun je op weg geholpen worden en uitleg krijgen hoe je deze pijnpunten kunt behandelen.

Door de (zelf)massage wordt de doorbloeding gestimuleerd. Afvalstoffen worden afgevoerd, voedingstoffen aangevoerd en de zuurstofvoorziening komt weer op gang. Het herstel van de spier wordt in gang gezet. Zo verminder je al in korte tijd de pijn!

Voor moeilijk bereikbare plekken (zoals de schouders en rug) zijn er speciale hupmiddelen beschikbaar, zoals de thera-cane, een massagebal in een sok of de vierpoot.